Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.9.2007, Jan Vítek, aktualita
Intel si velmi pěkně načasoval oznámení vlastních nativních čtyřjádrových procesorů. Zatímco první čtyřjádrové procesory, ale v konfiguraci 2 + 2 jádra, byly Intelem představeny již zhruba před rokem, právě včera vypustila společnost AMD...
potooczech (345) | 11.9.200718:57
Tak puvodni Nehalem, tehdy jeste na Netburstu tu mel byt skutecne uz hodne davno. Pak z nej z pochopitelnych duvodu seslo. Soucasny Nehalem zalozeny na Core je tak trochu fantom. Jednu chvili se spekuluje, ze bude mit integrovany pam. radic, pak se zase uvadi, ze ne. Pak se objevi zase informace, ze pouze serverove verze Nehalemu budou mit integrovany pametovy radic, taky se psalo o tom, ze ten pametovy radic ma byt dokonce trikanalovy a podobne. Ted se zase uvadi, ze to bude nativni ctyrjadro i s integrovanym pametovym radicem nebo radici teda. Ono nikdo nevi jak to skutecne bude. Jiste je, ze pristi rok vyjde vylepsene Core ve forme Penrynu. Jak moc s nim bude muset Intel spechat neni jiste. Prvni testy Barcelony nejsou moc smerodatne aspon do doby, kdy je bude mozne provest i na verzich optimalizovanych pro Barcelonu a zakladnich deskach pro ni urcenych. V desktopu se toho o vykonu Phenomu taky moc nevi a nebude to jasne az do testu Phenomu na desce s 790kou chipsetem s beznymi pametmi do desktopu. Jedine v cem ted ale AMD vede pred Intelem je prave ten fakt, ze prodava do serveru nativni ctyrjadra, coz Intel nema coz muze pusobit na nektere zakazniky. Proto se mozna objevila prave tato zprava ve smyslu ­"zakaznici pockejte, chystame vlastni nativni ctyrjadro­".
Kazdopadne pokud se z Barcelony vyklube propadak, tak zaplacou bohuzel vsichni. Bez konkurence se Intel kdo vi jak kupredu hnat nebude a takovy Penryn by si pak mohl pobyt pekne dlouho.
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 12.9.200711:44
2,00GHz vs. 3,00GHz
Odpovědět0  0
Jafpu | 12.9.200713:33
To jsou nepochybně skvělé výsledky a sám z nich mám radost, ale obávám se, že v praxi na desktopech to až tak slavné nebude. Zaprvé Vámi linkované benchmarky jsou 2 a 4 procesorové konfigurace, kde AMD díky převaze HT nad Inteláckým FSB dost získává. Tahle výhoda u desktopu odpadne. Zadruhé jde ­"pouze­" o testy fp a je všeobecne známo, že právě zde Barcelona exceluje. V integer operacích je doma zase Intel a celočíselné výpočty jsou u desktopu celkem důležité. A zatřetí, desktopová verze K10 pro normální lidi přijde na trh asi na přelomu roku, tedy v době, kdy bude na trhu i Intelácký Penryn. Ten sice asi nebude takové dělo, jako to původně vypadalo ­(no, uvidíme­), ale takových 5 až 15% výkonu na stejné frekvenci ­(pokud nepočítám drtivý výkon v multimediálích aplikací díky SSE4­) nejspíš získá. To spolu se vyššími taky umožní Intelu celkem bez problému minimálne držet krok s Phenomy. Osobně jsem ze současné situace celkem nadšený. Podle současných testů to vypadá, že penryn a desktopy postavené na K10 budou na stejné frekvenci zhruba stejně výkonné a pokud se AMD s novými stepingy dostane k 3GHz, budeme zde mít pěkně vyrovnaný boj. I když bez pořádných testů v šioké škále běžných aplikací, jde jen o dohady.
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 12.9.200714:26
Testy jsou rozhodně zajímavé, 20% pro AMD není moc, je to však na 2­/3 taktu Intelu.
Ale z jednotlivých testů je zřejmé, že Intel v některých testech má 100% na vrch a jeho výsledky mají značný rozptyl až 1:10, AMD je zase vyrovnané do 1:3, kde má Intel problémy má 100% na vrch zase AMD.
Uvidíme, jak to bude, až přijde Nehalem.
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 11.9.200715:44
Intel již dlouho věří a slibuje že Nehalem s paměťovým řadičem bude již příští či přespříští rok, mezi tím jader přibylo a frekvence ubylo, jen sliby zůstaly.
Odpovědět0  0
hajczus | 11.9.200715:59
Pokud vim, tak Nehalem s pametovym radicem je planovan na druhou polovinu pristiho roku, tak nechapu co zatim nedodrzel? Co myslite tim ­"Jader pribylo, frekvence ubylo­"?
Odpovědět0  0
Hrnec | 11.9.200721:59
Domnívám se že pan Federmann tím nemyslí nic. Důležité je že to kritizuje Intel :­-­).
Nehalem je opravdu celou dobu cílen na druhou polovinu příštího roku ­(odhaduji spíš konec, aby měl penryn dost času na sebe vydělat­) a na tomto časovém plánu zatím Intel nic nemění. Co se týče ­"Jader přibylo, frekvence ubylo­", myslím, že jde o nějakou šifru ortodoxních příznivců AMD, kteří se zde tajně svolávají. Cítím ve vzduchu převrat :­-­). Nicméně důležité je že se AMD s Barcelonou dotáhlo na Intel, alespoň co se týče architektury a poměru výkon­/frekvence. S novými steppingy se snad architektura K10 přiblíží k 3 GHz a na x86 procesorovém poli bude zase rušno. Vyladěná K10, Penryn a předzvěst, prý, oproti současné architekruře Core, silně inovativního Nehalemu, slibuje zajímavé zítřky.
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 11.9.200722:21
Jen jsem si povzdechl, že jde snad o nejdéle vyvíjený procesor a za dobu jeho vývoje se několikrát změnily hodnoty a priority, tudíž i směr jeho vývoje. Dotažení architektury bych nerozebíral a kritizovat taky nechci.
Odpovědět0  0
Hrnec | 11.9.200723:00
O nejdéle vyvíjený procesor? Několikrát změnily hodnoty a priority? To slyším prvně. Pokud vím, tak ten Nehalem o kterém tu mluvíme byl vždy plánován jako nativní 4 jádro postavené na silně vylepšené architektuře Core. Doufám že do toho opět nechcete motat procesor s kodovým označením Nehalem, která měl být postavený na architektuře netBurst a ze kterého pochopitelně sešlo. Tyhle procesory mají společný jen a pouze název, který se vývojářům ­(marketingu­) asi zamlouvá a tak si ho vypůjčili i pro naprosto odlišný projekt. Procesor se vyvíjí tak dlouho, jak dlouho na něm pracují inženýři a né tak dlouho jak staré je jeho jméno. Já také netvrdím že Barcelona od AMD je 35 století stará achitektura jako jisté španělské mesto.
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 11.9.200723:35
Můžete mi poslat link, kdy byl oficiálně zrušen vývoj procesoru na nové architektuře s paměťovým řadičem a názvem Nehalem, ta původní architektura nikdy neměla být netBurst a ani nemohla, ten ještě neměl paměťový řadič…
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 12.9.20070:18
Podívejte se na:
http:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Intel_Nehalem
http:­/­/www.x86­-secret.com­/?option=newsd&nid=887
„Il convient d­'abord que le projet ­"Nehalem­" est en court depuis 2000, mais qu­'il ne correspond plus du tout au processeur super­-Netburst ? 10 GHz qui était planifié alors. Apr?s avoir révisé ses ambitions en 2002 et 2003, Intel a finalement abandonné ce que devait ?tre Nehalem ? l­'origine pour revoir intégralement sa copie. A la place, le Whitefield qui devrait sortir en 2007 ressemble plus, actuellement, ? un super Merom et n­'a plus rien avoir avec l­'architecture NetBurst. Whitefield utilisera donc le core d­'exécution de Merom. Amélioré, certes, mais toujours Merom. Les premiers exemplaires de ce processeur seront gravés en 65 nm, avant de passer au 45 nm, un peu plus tard.“
Mýlil jsem se, počátek Nehalemu se datuje již do roku 2000! Nejdříve se měl podobat a být konkurencí, pak se mel podobat a … a … ???
Odpovědět0  0
hrnec | 12.9.20071:15
Z x86­-secret nerozumím ani slovu, ale váš odkaz na wikipedii hovoří jasně: Po zrušení netBurst architektury byl název Nehalem vzkříšen a použit pro zcela nový projekt. Původní Nehalem měla být vylepšená NetBurst. Je jasné, že v roce 2000 nemohl Intel pracovat na vylepšování architektury Core 2. Dnešní Nehalem je pracovní název procesoru právě na silně vylepšené architektuře Core 2. Tím se dostáváme k původní otázce. Současný Nehalem není žádná po léta stále přepracovávaná architektura, ale zcela normální vylepšení Core 2 a zatím jde evidentně vše podle plánu a žádné zpoždění nebo problémy dosud ohlášeny nebyly.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 12.9.20074:27
Tady už vážně přestává rozum stát. Vždyť argumentujete něčím, co říká naprostý opak toho, co tvrdíte Vy sám. Hrnec má naprostou pravdu. Označení Nehalem je tu už několik let, ano, nicméně mám ještě v živé paměti plánované roadmapy budoucích procesorů Intelu, které sahaly až do roku 2010, kde figuroval výkvět architektury Netburst s frekvencí kolem 10 GHz a kódovým značením Nehalem. Nicméně po fiasku v podobě Prescottu a neschopnosti masové produkce plánovaného 4GHz modelu pro běžný prodej se jádra, která měla po Prescottu následovat, zrušila a vývoj se kvůli problémům Prescottu na vyšších frekvencích ubral jiným směrem ­(dnešní architektura Core, která je oproti Netburstu, jehož tahákem ­(zejména v době svého nástupu mimořádně úspěšným­) byla především vysoká frekvence, zaměřená na podstatně vyšší efektivitu­). Ve finále pak nebyl žádný Tejas a natož Nehalem postavený na architektuře Netburst tak, jak o něm kdysi Intel mluvil před x lety. Jinými slovy se znovu mýlíte, jelikož počátek procesoru­/projektu Nehalem v takové podobě, v jaké spatří světlo světa a o němž se nyní mluví, se nedatuje do roku 2000. Původní plány jsou nenávratně pryč a teď se jedná o zcela jiný projekt pouze se stejným názvem. To srovnání s městy, podle kterých se procesory pojmenovávají, je docela na místě. Kromě toho převzetí onoho označení Nehalem je aspoň z mého úhlu pohledu ze strany Intelu poměrně dobrý tah, jelikož třeba mě označení Nehalem díky dřívějším a ve své době ­(ostatně ty dřívější plány ohledně výsledné frekvence nejsou reálné ani pro současnost a blízkou budoucnost­) těžce uvěřitelným vizím Intelu o 10GHz procesoru utkvěl trvale v paměti a rozhodně nehrozí, že bych si k němu přiřadil něco jiného, než ­(a alespoň na nějaký čas ­"moderní­") procesor od Intelu :­-­). Přestože to bylo jen označení imaginárního procesoru, celkem se zažilo ­(ťedy aspoň mezi těmi, co se o to aspoň trochu zajímali ­- ale třeba to je pouze můj dojem, nevím :­-­)­).
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 12.9.20077:00
Podoby a data vypuštění slibovaného procesoru s integrovaným řadičem a názvem Nehalem:

2002­-2003 = Netburst
2004­-2005 = Netburst ­(10GHz­)
2006­-2007 = Merom ­(core 2, první generace 65nm a 2 jádra, druhá generace následuje, 45nm až 32 jader­)
2008­-2009 = Core 2 duo ­(???­)

Někdo může tvrdit, že se projekt vždy zrušil a začalo se úplně znova, de facto ano, ale de jure řetězec nebyl nikdy zrušen, jen vždy přepracován na nové poznatky a jaké bude mít pokračování? Zda již konečně spatří světlo světa či přibude pouze další vývojová řada postavená na něčem novém?
Odpovědět0  0
Ellessar (125) | 11.9.200717:08
Za to AMD sa s Barcelonou ani X2000 neoneskorilo... U AMD taktiez jader pribylo, frekvence ubylo :P A k tomu, Intel nemeska, Nehalem neuviedol neskor ako mal :P
Odpovědět0  0
paja666 (128) | 11.9.200711:53
Juuuu, ze uz by i Intel prisel na to, ze integrovani pametoveho radice do procesoru je dobry napad? ;­-)
Odpovědět0  0
snajprik (1637) | 11.9.200712:54
Asi te sklamu, ale stale na to neprišiel,rozhodol sa isť cestou 1600MHz­-2000MHz FSB. Pri takej to vysokej frekvencii FSB namerali narast spotreby čipsetu o 20W.
Odpovědět0  0
hajczus | 11.9.200716:01
Muzes hodit odkaz na to, kde Intel planuje 2000MHz FSB? A taky na ten narust spotreby?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.